10 mar 2010

A Sociedade Gastronómica Cachelos realizou unha visita gastrocultural a unha estacada no Río Tea



A Sociedade Gastronómica Cachelos realizou o pasado sábado 6 de marzo a súa primeira visita de carácter “gastocultural”, achegándose á “estacada” nº 20 situada no Lg de Cordeiro no concello de Salvaterra de Miño, para comprobar “in situ” o procedemento tradicional da conca do Tea para a pesca da lamprea: as estacadas.


Os membros da Sociedade Gastronómica Cachelos comprobaron un situ as construcións de madeira que cruzan o río en perpendicular. Constan de varios alicerces duns dous metros de alto sobre os que se pousa unha pasarela, onde se colocan os pescadores.
Os membros da Sociedade Gastronómica e algúns afeccionados que se uniron ao acto comprobaron como as lampreas remontan o río pegadas ao fondo, e cando pasan por baixo das “estacadas” os pescadores crávanas coas “fisgas” ou “francadas” . Así, durante o tempo que durou a visita os pescadores capturaron 14 lampreas.
Para rematar coa actividade cultural aproveitouse a noite para acometer a parte gastronómica da visita, ceando cos pescadores chourizos e entrefebrado asado e viño do país.


A Sociedade Gastronómica quere agradecer aos pescadores da estacada número 20 a súa dispoñibilidade para explicar a arte de pesca tradicional e tamén ao Distrito Forestal, que autorizou dita visita.

Ao mesmo tempo dende a Sociedade Gastronómica Cachelos aproveitamos para denunciar o dano que co medio natural e coa propia actividade está a facer o furtivismo, tal e como comentaron os pescadores. Hai que lembrar que para poder pescar precísase dunha autorización e hai que facelo na estacada que te corresponde por sorteo.
O furtivismo, ademais dun delicto ambiental supón un grave risco para a economía de moitas familias que aproveitan a época de veda para axudar á economía das familias.

Cachelos prepara o seu próximo xantar

A Sociedade Gastronómica Cachelos, celebrará o vindeiro sábado 20 de marzo de marzo o xantar mensual, adicado nesta ocasión á degustación da lamprea nas súas diferentes variedades: burdelesa, á brasa e seca aproveitando que nos atopamos na época

No hay comentarios:

Publicar un comentario